isole

« (…) en fait la maison n'est rien de plus que des casiers d'un côté, des chaises et des tables de l'autre (…)» Le Corbusier, Almanach d’architecture moderne, p.146

TYPE:
Residential, Interior
LOCATION
Acquaviva delle Fonti (Ba)
AREA:
70 mq

STATUS:
Realizzato
PROJECT YEAR
2019
CONSTRUCTION YEAR
2020

CLIENT:
Private
DESIGN TEAM:
biro+
PHOTOGRAPHER
Filippo Ferrarese

The project of reconfiguration of the inner space of the apartment is based on the identification of three functional areas within a single space, by using fixed and mobile pieces of furniture. The single space of the day area has been divided through the identification of three specific areas: entrance, kitchen and living room. For each of these spaces, we designed an element completely detached from the walls, which contribute to the creation of their "boundaries". Three "islands": a partition for the entrance, a square island for the cooking area, and the sideboard for the living room. Along the perimeters, on the other hand, kitchen, pantry, fireplace and bookcase complete the functional offer ensuring the connection between the different alignments of the walls and maximizing the storage space. From the sculptural and chromatic point of view, these elements aim at the identification of areas with specific functions. The partition, the bookcase and the sideboard are carved out in mixed materials: iron for the structural part and wood for the panels. The kitchen has the multiple function of storage, access to the sleeping area through an integrated door, closet and technical closet for the radiator. The fireplace has been totally replaced with a closable thermo-ventilated machine, covered and transformed into a storage bench. The double-sided entrance partition consists of fixed wooden panels, a double mirror and a circular double emission lamp, designed with an integrated electrical connection system into the metal structure. The choice and positioning of the lighting fixtures was also an object of design, with the purpose of removing ceiling lights and inserting punctual elements in space instead. The complete makeover of the main bathroom and the creation of an additional service was also a design theme.
Per ciascuno di questi è stato progettato un elemento, completamente staccato dalle pareti perimetrali, che ne delimitasse i “confini”. Tre “isole”: un divisorio per l’ingresso, un’isola su pianta quadrata per la zona cottura, e la madia per il living. Perimetralmente invece cucina, dispensa, camino e libreria completano l’offerta funzionale raccordando le differenti giaciture dei muri e massimizzando lo spazio di archiviazione.

Plasticamente e cromaticamente tutto si basa sull’individuazione di campi che definiscono delle funzioni sia nello spazio che superficialmente per ciascun arredo.
Il divisorio, la libreria e la madia sono delle strutture matericamente miste: ferro per la parte strutturale e legno per i tamponamenti.
La cucina assolve la funzione di: contenimento, accesso alla zona notte tramite porta integrata, ripostiglio e vano tecnico in cui è inserito il termosifone.
Il camino è stato totalmente sostituito con una macchina termo-ventilata chiudibile, rivestita e trasformata in panca contenitiva.
Il divisorio bifacciale di ingresso è composto da pannelli fissi lignei, un doppio specchio e una lampada circolare a doppia emissione, incastonata nel reticolo e progettata con un sistema di allaccio elettrico integrato nella struttura metallica.
Anche la scelta e il posizionamento dei corpi illuminanti sono stati oggetto di progettazione, puntando in questo caso, all’eliminazione di punti luce a soffitto in favore di elementi puntuali nello spazio.
Altro focus progettuale è stato la trasformazione completa del bagno principale e la creazione di un ulteriore servizio complementare al primo.