Teatro Verdi

The “G. Verdi " theatre owned by the municipality of Terni is currently in disuse not only due to the lack of maintenance but also because of a number of subsequent interventions that did not resolve the functional and structural fragility.

The design proposal aims to enhance the current image without losing the previous historical phases further than to create a new contemporary phase, identified by the new scenic tower. A conservative restoration and safety measures are applied to of the pronao, kept as an invariant element to respect the original image of the theatre. The existing stairwell is integrated with a further flight of stairs to reach the last order of balconies. This, together with two lifts, allows the connection of all levels of the theater and, thanks to a system of ramps, maximizes the accessibility of the building. The perimeter walls are preserved and integrated in compliance with the post-war reconstruction intervention.

The entrance to the main hall (800 seats), central as per the historical image, is located on the first level allowing an enhanced use of the Hall of Mirrors. The stalls are organized into two sectors, to which another ring is added that connects with the third tier of balconies. The three tiers of balconies are enlarged, following less rigid lines and reinterpreting the original project. An accurate study of the visual cones and the redefinition of the level of the stage, allows a good visibility from all the proposed positions.

Theatre

competition

architectural project

The design of the lower theatre, called ‘indotto’, (208 seats) creates a space that can be used both as a rehearsal room and as a theatre until the completion of the construction of the new scenic tower. Access to the indotto, or "Small Theater", takes place directly from Largo Sant’Agape, although entry is also guaranteed from Corso Vecchio. The delocalization of the entrances allows a better distribution of flows even in the case of simultaneous representations. This choice allows the enhancement of the square in front of the new entrance and offers an independent space; two different but connected theaters represent an opportunity for the city to create a new complete cultural core. The scenic tower and the new adjacent volume contain all the functional areas that the theater lacks. Materials and tones that conform to the context are applied to the new façade to allow the integration of the new volume; in particular, the use of local stone and warm colors renders allow flexibility in the choice of the construction package, aimed at the sustainability of the new envelope.

The reconfiguration of largo sant’Agape guarantees both the construction of a pedestrian area in front of the new building and the possibility of maneuvering for articulated vehicles up to a size of 17 meters.

The first phase of the consolidation project involves the integration of the investigations already carried out with new tests in order to achieve an adequate level of knowledge (FC = 1.20) of the geometries and materials used. The reconstruction of the techniques and schemes adopted in the design phase is, in fact, fundamental in order to best adjust the structural solutions proposed.

The regularization of the building through the construction of the seismic joint correctly positioned involves a significant decrease in the seismic actions bore by the scenic tower and, therefore, the reduction of consolidation interventions, in order to keep these compatible with the restoration and conservation of the well.

The new architectural layout of the galleries, the balconies and the central staircase of the theater allows, from a structural point of view, to concentrate all efforts in the reinforcement of the structures that represent an important cultural heritage, demolishing all the central structures of the building, whose static characteristics were considered unsuitable. We believe that this solution represents the best meeting point between the needs of restoration and conservation, functionality and safety. The new vertical and horizontal load-bearing structures of the halls, of the proscenium stairs and of the balconies will be placed side by side with the existing structures of the external walls, in order to constitute both support and reinforcement of the structures themselves, without modifying their static behavior.

The floors of the galleries will be made with reinforced concrete slabs, the same for the balconies that will be also constrained to the existing perimeter walls in order to contrast their overturning forces. The metal roof trusses are replaced by steel trusses but with more preforming profiles to allow the level of the lower joist to be raised. This allows to increase the useful and precious internal space, especially at the last level of the balconies, in order to better distribute the internal heights of the various levels.